Problem

Shooting in macro mode, techniques, tips & tricks

Moderator: Stas Yatsenko

Paolo
Posts: 2
Joined: 09.01.2011 18:08

Problem

Unread post by Paolo » 09.01.2011 18:12

Ciao,
i’m Paolo, photographer from Italy.

I have photographed a shell fossil tall 2,5 centimeters.
I have realized 28 photos on tripoid.
The elaboration with helicon focus has not given satisfactory
results and I doesn't understand where is the problem.
I send you an image with marked in red the problems.
Could you explain me where I have been wrong?

Grazie

Paolo

Image

User avatar
Stas Yatsenko
Posts: 3661
Joined: 06.05.2009 14:05
Contact:

Re: Problem

Unread post by Stas Yatsenko » 10.01.2011 11:45

Please upload downsized to 2Mp .JPG source images to our ftp server as described on http://heliconsoft.com/ftp.html

Paolo
Posts: 2
Joined: 09.01.2011 18:08

Re: Problem

Unread post by Paolo » 10.01.2011 15:48

Grazie Stas.
I have uploaded the file.

Paolo

User avatar
Stas Yatsenko
Posts: 3661
Joined: 06.05.2009 14:05
Contact:

Re: Problem

Unread post by Stas Yatsenko » 13.01.2011 12:57

Thanks for the samples. I see that you use Manual exposure mode and the same parameters for all your images, which is good. Still, the images have very different brightness and the program was not able to correct brightness changes. Most probably because white background and object itself change the brightness differetntly.

This variation of brightness may be a result of moving the flash or firing flash with auto mode.

jimshirey
Posts: 39
Joined: 05.07.2011 22:26

Re: Problem

Unread post by jimshirey » 06.08.2011 10:23

this looks like brightness variation when you are shooting. i get this all the time, as i use only natural lighting. the only way to fix it is by retouching.

Post Reply