Canon 7D Mark i and WFT-E5A

General discussions, bugs, support, suggestions
Post Reply
EZPikins
Posts: 5
Joined: 29.06.2018 21:35

Canon 7D Mark i and WFT-E5A

Post by EZPikins » 29.06.2018 21:40

Cannot connect wireless

Canon 7D with Canon WFT-E5A
Created AdHoc on computer (Windows 7 pro)
Turned off all auto-plays.
quit all EOS software, including pair icon.
On camera: selected AdHoc and went to "pair"
Started Helicon Remote.
Tools/Network Cameras.

No camera in list.
If I paired with EOS Utility, Unknown Camera displays in HR list of network cameras, but when I click on it I get a wait icon for a few seconds and it doesn't select.

User avatar
Stas Yatsenko
Posts: 3850
Joined: 06.05.2009 14:05
Contact:

Re: Canon 7D Mark i and WFT-E5A

Post by Stas Yatsenko » 02.07.2018 14:28

It shouldn't appear in Tools -> Network cameras, that is the function you can use to specify your camera's address manually if automatic detection doesn't work. Instead, you should look for it in "Select a camera", and it sounds like the camera is detected, but something goes wrong when the application tries to actually communicate with it.
First of all, please install the latest version of the program and see if the error still occurs: https://www.heliconsoft.com/downloads/HeliconRemote.exe
If it does, send a bug report some 10 seconds after trying to select the camera (menu -> Help -> Report a bug).

EZPikins
Posts: 5
Joined: 29.06.2018 21:35

Re: Canon 7D Mark i and WFT-E5A

Post by EZPikins » 03.07.2018 03:11

I'm sorry, I meant to say "Select a Camera" instead of "Network Cameras". I did send a bug report, but it was not 10 seconds after. I will do that as soon as I can. I just bought Helicon Focus (6.8.0 pro) and Remote (ver. 3.9.5 W) a couple weeks ago.

EZPikins
Posts: 5
Joined: 29.06.2018 21:35

Re: Canon 7D Mark i and WFT-E5A

Post by EZPikins » 03.07.2018 04:15

bug sent

User avatar
Stas Yatsenko
Posts: 3850
Joined: 06.05.2009 14:05
Contact:

Re: Canon 7D Mark i and WFT-E5A

Post by Stas Yatsenko » 03.07.2018 15:55

We're studying the bug report and will reply to your e-mail soon.

EZPikins
Posts: 5
Joined: 29.06.2018 21:35

Re: Canon 7D Mark i and WFT-E5A

Post by EZPikins » 11.07.2018 20:51

I sent another bug report, this time using Infrastructure (using a wireless router). Same thing: camera appears in Select Camera, but when clicked -> wait icon then not selected.
I purchased the WFT-E5A about 2 weeks ago and have less than 2 weeks to return it if I can't get it to work with Helicon Remote. Being a software engineer with over 30 years experience, I know you guys are busy.

User avatar
Stas Yatsenko
Posts: 3850
Joined: 06.05.2009 14:05
Contact:

Re: Canon 7D Mark i and WFT-E5A

Post by Stas Yatsenko » 12.07.2018 11:26

We don't understand what happens, this is a unique kind of error that we've never seen before.
Can you try the same on any other computer? Or an Android or iOS mobile device? I'd like to know whether the error is specific to this particular computer.

EZPikins
Posts: 5
Joined: 29.06.2018 21:35

Re: Canon 7D Mark i and WFT-E5A

Post by EZPikins » 12.07.2018 21:03

I have a laptop running windows 7 pro that I do not expose to the internet. I did try the same sequence of events on the laptop and got the same results. I appended the bug data below for the laptop.

Am I missing something? I use auto-settings.

On different computer, laptop running windows 7 pro
Tried to connect via HR. Works with Canon EOSUtilities
HR shows camera in "select Camera", when clicked get a wait icon then camera not selected

104:Language: "English"
32:Helicon Remote version 3.9.5 W
0:Full version
0:330 days left
0:Built on May 8 2018 13:03:01
0:Running on Windows 7 32-bit, build 7601
4:Built with Qt 5.10.1
0:Using Qt 5.10.1
0:Compiled with MSVC ver. 1900
0:WSID: B2-CB-5E-8C-32-45-41-00
12480:Assertion failed: host != nullptr (Failed to create socket address) at CSocketName::toSockaddr (src\socket\csocketname.cpp:255)
0:CSocket::checkError WSA error 10047
0:CHttpRequest::open : error connecting with remote socket( address = www.heliconsoft.com : 80 , sysError = 10047 , err = -1 )
0:UpdateManager::checkForUpdates CHttpRequest::get() returned -1 , HTTP error: 0
225:Vendor = NVIDIA Corporation
0:version = 2.1.2
0:renderer = Quadro NVS 160M/PCI/SSE2
0:CHlrWidget::checkScreenDensity Current monitor ID = -626704084
0:CHlrWidget::checkScreenDensity scale_factor = 1
80:CCntLiveViewPrivate::surfaceSizeChanged {462, 493}
82:CCntLiveViewPrivate::surfaceSizeChanged {1514, 1009}
2143:SSID = pics
2000:CHttpRequest::open : error connecting with remote socket( address = 192.168.1.2 : 49152 , sysError = 0 , err = -1 )
0:CWftDevice::canonCanConnectWithAddress : error opening socket
13009:SSID = pics
2000:CHttpRequest::open : error connecting with remote socket( address = 192.168.1.2 : 49152 , sysError = 0 , err = -1 )
0:CWftDevice::canonCanConnectWithAddress : error opening socket
53756:HTTP/1.1 200 OK
Content-Language: en
Content-Type: text/xml
Content-Length: 1145
Connection: close

0:CHttpRequest::readyForRecv :checking answer
0:HTTP/1.1 200 OK
Content-Language: en
Content-Type: text/xml
Content-Length: 1145
Connection: close
0:CHttpRequest::readyForRecv :parsing content
216:<?xml version="1.0"?>
<root xmlns="urn:schemas-upnp-org:device-1-0">
<specVersion>
<major>1</major>
<minor>0</minor>
</specVersion>
<URLBase>http://192.168.0.197:49152/upnp/</URLBase>
<device>
<deviceType>urn:schemas-upnp-org:device:Basic:1</deviceType>
<friendlyName>Canon EOS 7D</friendlyName>
<manufacturer>Canon</manufacturer>
<manufacturerURL>http://www.canon.com/</manufacturerURL>
<modelDescription>Canon Digital Camera</modelDescription>
<modelName>Canon EOS 7D</modelName>
<UDN>uuid:00000000-0000-0000-0001-000085FF8950</UDN>
<serviceList>
<service>
<serviceType>urn:schemas-canon-com:service:ICPO-WFTEOSSystemService:1</serviceType>
<serviceId>urn:schemas-canon-com:serviceId:ICPO-WFTEOSSystemService-1</serviceId>
<SCPDURL>CameraSvcDesc.xml</SCPDURL>
<controlURL>control/CanonCamera/</controlURL>
<eventSubURL> </eventSubURL>
<ns:X_targetId xmlns:ns="urn:schemas-canon-com:schema-upnp">uuid:00000000-0000-0000-0001-FFFFFFFFFFFF</ns:X_targetId>
<ns:X_onService xmlns:ns="urn:schemas-canon-com:schema-upnp">0</ns:X_onService>
</service>
</serviceList>
<presentationURL>/</presentationURL>
</device>
</root>
0:CHttpRequest::readyForRecv :parsing content
221:CHttpRequest::threadSelect : socket closed
7507:CMainWindow::bugreport : invoked upon the user request

[General]
Geometry=@ByteArray(\x1\xd9\xd0\xcb\0\x2\0\0\xff\xff\xff\xf7\xff\xff\xff\xf7\0\0\a\x88\0\0\x4\x88\0\0\x2\xe\0\0\x1\xf\0\0\x5q\0\0\x3o\0\0\0\0\x2\0\0\0\a\x80)
State=@ByteArray(\0\0\0\xff\0\0\0\0\xfd\0\0\0\0\0\0\a\x80\0\0\x3\xf1\0\0\0\x4\0\0\0\x4\0\0\0\b\0\0\0\b\xfc\0\0\0\x1\0\0\0\x2\0\0\0\x1\0\0\0\x12\0m\0_\0t\0o\0o\0l\0\x42\0\x61\0r\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\0\0\0\0\0\0\0\0)
PreviewAction=FastPreview
Canon%20EOS%207D=5184 3456
LastConnectedCameraModel=57
LastCameraConnectedImageWidth=5184

[HyperFocalCalculator]
Aperture=8
FocalLen=0
CoC=2

[Panels]
State\0=true
State\1=true
State\2=true
State\3=true
State\6=true
State\7=false
State\Splitter\Sizes=@ByteArray(\0\0\0\xff\0\0\0\x1\0\0\0\x2\0\0\0\x64\0\0\x1\x90\0\xff\xff\xff\xff\x1\0\0\0\x1\0)

[PhotoBrowser]
PB_AlbumItemSize=150
PB_ImageItemSize=120
PB_MinIndent=5

[Preferences]
General\FolderNaming\CounterValue=85
General\ParentFolder=C:/____Pics
Internal\Events\MotionDetectionEnabledGridZones=@ByteArray(\f\0\0\0\0\0\0\0\t\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\t\0\0\0\0\0\0\0\0\0\x80?\0\0\0\0\t\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0@\0\0\0\0\t\0\0\0\0\0\x80?\0\0\0\0\0\0\0\0\t\0\0\0\0\0\x80?\0\0\x80?\0\0\0\0\t\0\0\0\0\0\x80?\0\0\0@\0\0\0\0\t\0\0\0\0\0\0@\0\0\0\0\0\0\0\0\t\0\0\0\0\0\0@\0\0\x80?\0\0\0\0\t\0\0\0\0\0\0@\0\0\0@\0\0\0\0\t\0\0\0\0\0@@\0\0\0\0\0\0\0\0\t\0\0\0\0\0@@\0\0\x80?\0\0\0\0\t\0\0\0\0\0@@\0\0\0@)
Internal\LastUpdateCheckTimeStamp=1528255811
General\FileNaming\CounterValue=0
General\ContinuousShootingFrames=3
General\ContinuousShootingSpeed=1
General\DFColor="0;0;1;1"
General\FlashPause=2
General\PreviewPause=5
General\StepSize=1
General\StepSizeNikon=15
StackShot\StepSize=100
Trinamic\StepSize=100
Wemacro\StepSize=1000
General\FocusStepPause=200
General\MediumStepSize=5
General\ReviewTime=4
General\SafeStepSizeNikon=75
ImageSaving\JpegImagesDestiantion=2
StackShot\Invert=false
Trinamic\Invert=false
Wemacro\Invert=false
General\AutoFocusPause=3
General\BigStepSize=25
General\EnSafeStepSizeNikon=0
General\LiveViewDisplay=1
ImageSaving\RawImagesDestiantion=0
StackShot\StepType=0
Trinamic\Pause=0
Wemacro\StepType=0
Canon\MirrorLockUpPause=1000
General\HugeStepSize=50
General\LiveViewRotation=1
ImageSaving\MoviesDestiantion=2
StackShot\Pause=0
Trinamic\MaxSpeed=2047
Wemacro\Pause=0
Canon\LvKeepLCDOn=0
General\BackColor=18
ImageSaving\GeoTaggingMode=0
Shooting\PreviewQuality=0
Trinamic\MaxAccel=50
Canon\UseLvForShooting=0
General\DFSensitivity=1
General\FileNaming\Value=img_[counter]
Trinamic\MaxTorque=50
General\FolderNaming\Value=[year4].[month].[day]_[counter]
Shooting\DisableLvAfterShooting=1
Trinamic\StepType=0
General\AutoCreateNewStack=true
General\Grid=0
Shooting\CustomExposure=180
Trinamic\EnableLimitSwitches=false
General\LiveViewAveraging=0
ImageSaving\GeoTaggingUpdateInterval=10
General\StartLvOnStartup=1
General\HistoTransparency=90
General\Orientation=1
General\LvBrightnessBoost=0
Internal\ServerList=@ByteArray(HLSL\x2\x1\0\0\0\0NIPL\x1\x1\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff)

[Settings]
Interface\HistogramOverlayPosition=@Variant(\0\0\0\x1a\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0)

[Shortcuts]
General\1=Ctrl+L
General\2=Ctrl+T
General\3=Ctrl+Alt+P
General\4=Ctrl+P
General\5=Ctrl+F
General\6=Ctrl+A
General\7=Ctrl+Shift+S
General\8=Alt+Left
General\9=Ctrl+Left
General\10=Shift+Left
General\11=Alt+Right
General\12=Ctrl+Right
General\13=Shift+Right
General\14=Ctrl+S
General\15=Ctrl+End
General\16=Ctrl+Y
General\17=Ctrl+Alt+Y
General\18=Ctrl+R
General\19=Ctrl+Alt+R
General\20=Ctrl+Alt+Left
General\21=Ctrl+Alt+Right
General\22=Ctrl+Shift+V
General\23=Ctrl+Shift+C
General\24=Ctrl+Shift+X
General\25=Ctrl+Shift+L
General\26=Ctrl+Shift+N

[%General]
PromptOpenInFocus=false

[TimeLapse]
NumShots=7

[Focusbracketing]
DoFCalcAutoMode=false
DoFCalcCorrFactor=0.75

User avatar
Stas Yatsenko
Posts: 3850
Joined: 06.05.2009 14:05
Contact:

Re: Canon 7D Mark i and WFT-E5A

Post by Stas Yatsenko » 16.07.2018 16:28

We've studied this log and we're puzzled by it. We will add extra verbosity to the program log in order to better see what's going on, and we'll send you a new special version of the program tomorrow.

Post Reply