WeMacro Rail - Nikon D500 - MAC

General discussions, bugs, support, suggestions
Post Reply
RockvilleBob
Posts: 10
Joined: 03.04.2013 13:00

WeMacro Rail - Nikon D500 - MAC

Post by RockvilleBob » 30.05.2019 18:10

I just downloaded Helicon Remote for use with a WeMacro Rail
All connections seem to work
A couple of questions:
Is there a video that shows how to use Helicon Remote with the WeMacro Rail?
It does not seem that changing the F stop and exposure time with Helicon Remote changes the f stop of Exposure time on the Nikon D500. Is this the way the program works - I need to set those parameters in the camera?
The first time I used Helicon Remote I got great focus peaking indicators. I tried to use the program a second time and they do not appear. Is there a setting to turn focus peaking on and off?
Does Helicon Remote calculate the step size needed based upon aperture? It doesn't seem to do this. Do I need to manually set the step size? It seems that the step size should be calculated based upon aperture and focus distances?
Does Helican Remote automatically set the default image to jpeg or do I need to do this in the camera? In my first run it did save NEF files but they were all dark/black - the aperture and exposre time I had set in Helicaon Remote was not reflected in the camera settings.
I clearly need some time with the program but I also would appreciate some help to evaluate before I buy.
Although I have not been successful it seems the potential of Helican Remote is better than the WeMacro solutions - I just need to know how to use the program.
Thanks
Bob
Last edited by RockvilleBob on 09.06.2019 18:01, edited 2 times in total.

MikeCT
Posts: 115
Joined: 08.04.2014 19:56

Re: WeMacro Rail - Nikon D500 - MAC

Post by MikeCT » 31.05.2019 11:24

I use a D500 with Remote, and there is no problem controlling all parameters (f stop, ISO, time) from the app in real time. All other functions can be modified under the Preferences menu.

RockvilleBob
Posts: 10
Joined: 03.04.2013 13:00

Re: WeMacro Rail - Nikon D500 - MAC

Post by RockvilleBob » 31.05.2019 16:48

Thanks Mike
The only unresolved issue is focus peaking. Just curious if that only works if I use RAW/NEF versus small jpeg?

RockvilleBob
Posts: 10
Joined: 03.04.2013 13:00

Re: WeMacro Rail - Nikon D500 - MAC

Post by RockvilleBob » 31.05.2019 18:01

Two Issues with the Helicon Remote in trial mode:
1. Focus Peaking - the blue is gone after I tried the software once. It worked the first time with focus peaking showing up in spectacular fashion. Now it is gone.
2. The WeMacro rail speed is V E R Y S L O W The WeMacro has a fast selection which I would like to use for setting the near and far points. The slow speed is good for taking the stack.

Any help appreciated.

Post Reply