Helicon focus with S9+ and D810

General discussions, bugs, support, suggestions
Post Reply
Onkas81
Posts: 2
Joined: 11.10.2018 11:39

Helicon focus with S9+ and D810

Post by Onkas81 » 11.10.2018 11:46

Hello,
I'm trying for a while to use Helicon focus with Nikon D810 and my samsung galaxy S9+ but I can't make it work...
I tried different types of cables :
- this one :
https://www.amazon.fr/gp/product/B01GGKYJG8/ref=oh_aui_detailpage_o01_s00?ie=UTF8&psc=1
- those two combines :
https://www.amazon.fr/gp/product/B00NH13G5A/ref=oh_aui_detailpage_o01_s00?ie=UTF8&psc=1
https://www.amazon.fr/gp/product/B01COOQIKU/ref=oh_aui_detailpage_o01_s00?ie=UTF8&psc=1
- and also this one :
https://www.amazon.fr/AmazonBasics-C%C3%A2ble-USB-C-vers-Micro/dp/B01GGKYAIU/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1539251072&sr=8-4&keywords=usb+c+micro+usb

But none of them seems to work... The Helicon Focus app on my Samsung galaxy S9+ seems not to detect my Nikon D810.

Did anybody manage to make it work ?

User avatar
Stas Yatsenko
Posts: 3850
Joined: 06.05.2009 14:05
Contact:

Re: Helicon focus with S9+ and D810

Post by Stas Yatsenko » 12.10.2018 10:31

It should work if you combine cables #2 and #3 (from the top). The OTG adapter is mandatory, you cannot omit it by using the cable #1, that won't work.
Also, please see https://www.heliconsoft.com/faq-helicon-remote/#camera_not_detected

Onkas81
Posts: 2
Joined: 11.10.2018 11:39

Re: Helicon focus with S9+ and D810

Post by Onkas81 » 11.11.2018 14:37

Ok, thank you very much, it's working now !

I used those two combines :
https://www.amazon.fr/gp/product/B00NH13G5A/ref=oh_aui_detailpage_o01_s00?ie=UTF8&psc=1
https://www.amazon.fr/gp/product/B01COOQIKU/ref=oh_aui_detailpage_o01_s00?ie=UTF8&psc=1

When you plug it into your smartphone just need to tap usb properties then choose "file transfer" and finally "open with Helicon Remote".

User avatar
Stas Yatsenko
Posts: 3850
Joined: 06.05.2009 14:05
Contact:

Re: Helicon focus with S9+ and D810

Post by Stas Yatsenko » 12.11.2018 19:43

Thanks for the info. Interesting, that prompt (USB transfer mode selection) shouldn't even be displayed when a camera or other USB device is connected, it's only for connecting to a computer. But it's good to know what to do if the prompt does show up.

Post Reply